Založ si blog

DVAJA MUŽI – JEDEN CIEĽ

vexillum2Poznáte to príslovie,že správajú sa ako dvaja kohúti na smetisku? Asi každý z nás s a stretol s takýmto správaním, veď súperenie a boj medzi nami, ľuďmi, je stále aktuálny. Bojujeme o jeden cieľ – moc. Pri takomto boji mi napadne milión príkladov z prítomnosti i minulosti. No pre mňa najlepším a najvýraznejším príkladom takéhoto boja boli občianske vojny za rímskej republiky. Dvaja tak rozdielny muži – Gaius Marius a Lucius Cornelius Sulla – boli spojení i rozdelení osobou Gaia Iulia Caesara st.

Gaius Marius pochádzal z bohatého no nie práve patricijského rodu a teda bol považovaný ako Cicero za tzv. „nového človeka“. Vypracoval sa sám do pozície skvelého vojvodcu, ktorému chýbala správna výslovnosť gréčtiny. Jeho talent a bohatstvo spozoroval aj jeden z najvýznamnejších, no za to chudobnejších patriciov, Gaius Iulius Caesar st. Ten s ním uzavrel výhodnú zmluvu. Ponúkol mu svoju staršiu dcéru za manželku,ak zabezpečí aj jeho rovnomenného syna. Gaius Marius danú ponuku veľmi rád prijal a tým získal. Bojom proti Jugurtovi a inými víťazstvami si vyslúžil titul „Prvý muž Ríma“. Znie to možno zvláštne ale Lucius Cornelius Sulla bol jeho úplným protikladom. Patril k starému patriciovskému rodu, no úplne bez prostriedkov. Žil v prostredí hercov, herečiek a prostitútiek. Istá vdova pochybného pôvodu mu odkázala svoj majetok a Sullovým šťastím bolo, že zomrela (aj keď za nevyjasnených okolností) v ten pravý čas. Sulla si vzal za manželku druhú dcéru Gaia Iulia Caesara. Teda z dvoch protikladov sa stali švagrovia a nachvíľu aj priatelia.

Gaius Marius pomohol Caesarovi i Sullovi stať sa výbornými vojakmi. Aj rímskemu ľudu pomohol k lepšej, platenej, teda žoldnierskej armáde, ktorá ho milovala a bola skvelým príkladom rímskeho bojového ducha. Armáde daroval aj jej symboly orla, ktoré boli neskôr zneužité Hitlerom.

Tak či tak, nakoniec sa rozdiely medzi týmito dvomi mužmi začali prehlbovať. Sulla nezniesol to, že kráča len v Mariovom tieni a tak sa zrodil najhoršia vojna v rámci jedného štátu a to vojna občianska, ktorá ukázala slabosť rímskej republiky. Sulla sa nikdy nevymanil z tieňa „Prvého muža Ríma“. „Slávu“ dosiahol až po jeho smrti. To, že za jeho „obhajovania republiky“ cez tzv. proskripcie si vyslúžil len a len nenávisť.

JE HISTORICKÝ MEDZNÍK SKUTOČNE MEDZNÍKOM?

11.09.2010

Kvízová otázka, kedy začal starovek? Alebo kedy skončil? Nuž, tieto otázky by pre učiteľku dejepisu boli jednoduchými a jednoznačnými. Ale keď by pripustila, že nestojíme v škole pri tabuli, tak by v sebe objavila aj kus historika. Nechcem hovoriť o tom, že v škole nám učitelia ponúkajú nepravdivé informácie, ale chcem povedať, že všetko je zložitejšie, než sa zdá. [...]

HISTÓRIA JE LEN…

10.08.2010

„História je len o málo viac ako zoznam zločinov, hlúposti a nešťastia ľudstva.“ Túto pamätnú vetu vyslovil skvelý osvietenský historik Edward Gibbon, tvorca fenomenálneho diela The History of the Decline and the fall of the Roman Empire (voľným prekladom – úpadok a pád rímskej ríše). Na škodu českých a slovenských milovníkov histórie sa ešte nenašiel [...]

SOLÚNSKA MASAKRA

10.08.2010

Keď sa človek pozrie do histórie nemôže si nevšimnúť, že nech sa pozrieme na ktorúkoľvek osobnosť, vidíme nie len slávne ale aj kruté činy. To sa týka aj kresťanského cisára Theodosia I. Theodosius I. samozrejme s prívlastkom Veľký spravil veľa naozaj veľa pre Rímsku ríšu. Zjednotil ju, stabilizoval barbarskú politiku, tým že ich prijal na území s nemalými [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 31620x
Priemerná čítanosť článkov: 3953x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy